Kategorier
Mineraloljer
Mineraloljer er biprodukter fra oljeindustrien som i renset form ofte blir brukt i hudpleieprodukter. Det er en rimelig ingrediens som overfladisk gir en glatt, myk og fuktig hud. Men det er en passiv ingrediens som ikke inneholder noen næringsstoffer da de opprinnelig kommer fra døde planterester dypt nede i jorden.
Disse oljene absorberes ikke inn i huden siden molekylene er for store og blir derfor liggende som en hinne utenpå huden. Nå nærmer vi oss problemene: Mineraloljer blokkerer ca. 50% av hudens porer og kan forstyrre hudens naturlige fettproduksjon. De kan virke vanedannende slik at huden blir tørr og begynner å flasse om en slutter å påføre dem. Oljehinnen kan også tette talgkanaler og gi kviser, spesielt hos de med fet/uren hud og sensitiv hud.
Det er også høyst problematisk at hinnen stenger ute andre næringsstoffer i kremer man bruker samtidig som bakterier/urenheter låses inn i huden. Det blir som en folie der næring ikke kommer inn og urenheter/døde hudceller lukkes inn i hudporene. Man ser at det kan gi problemer og gjør det mye vanskeligere for cellene å fornye seg- det har kanskje t.o.m potensiale til å fremskynde aldring av huden.
Konklusjonen er altså at mineraloljer ikke er direkte farlig, men er en ganske meningsløs ingrediens å bruke i hudpleie.
Man finner mineraloljer i ingredienslister som : Mineral oil, petroleum, vaselin, parafin, paraffin oil ol.
Motsatsen til mineraloljer er planteoljer: Det er næringsrike oljer presset ut av friske planter og plantedeler proppfulle av vitaminer, antioksidanter og annen næring. Molekylene er mindre så disse oljene klarer å trenge langt ned i huden å tilføre langsiktig næring og fuktighet. De små molekylene lager heller ikke en barriere over huden, den får puste og skilt ut urenheter naturlig. Det er et mangfold av planteoljer med forskjellige næringsstoffer, vitamin og antioksidanter og de har varierende tykkelse, funksjon og prisnivå. Våre favoritter er jojobaolje, avocadoolje og mandelolje, mens trend og interesse hos kunder nå beveger seg mot Castor Oil og Kokosolje.
I innholdsdeklarasjoner blir planteoljene som oftes listet med sitt latinske navn: Jojobaolje(Simmondsia chinensis) Avocadoolje(Persea Gratissima oil) osv. Det vil ofte være et kvalitetsstempel å finne igjen latinske benevnelser i innholdet for det er et signal om at produktet inneholder ekte planteoljer/ekstrakter.
Serier på nectaroslo.no som kun bruker planteoljer i sine produkter: AHAVA, Jason, Nesti Dante, Dresdner og Giovanni. Serier som er eksperter på å utnytte planteoljenes gode, næringsrike egenskaper! Vi vil vise noen eksempler her:
Velkommen til planteoljenes fantastiske verden!
En siste viktig opplysning: Planteoljer blir delt inn i to tydelige undergrupper.
Gruppe 1: Hudoljer/Baseoljer er de vi har skrevet om her i denne artikkelen. De er ofte nesten uten lukt og brukes til hud/hårpleie og matlaging. Uttrykket baseolje kommer fra aromaterapien: Disse oljene blir brukt som base for å blande ut essensielle/eteriske planteoljer i som altså er gruppe 2. Blir ofte solgt i mengde ca 100ml.
Gruppe 2: Essensielle/eteriske oljer som er 100% duftekstrakter fra forskjellige planter. De mest kjente er kanskje lavendelolje og eukalyptusolje. Disse essensielle oljene er svært konsentrerte på duft og blandes derfor dråpevis ut i baseoljer(gruppe 1), vann og kremer m.m. Muligheter for kombinasjonerblandinger av baseoljer og essensielle oljer er bortimot uendelig alt etter hva man ønsker av påvirkning og pleie. Det tilhører emnet "Aromaterapi" som vi skal diskutere i en annen artikkel senere. Blir ofte solgt i mengde 5ml/10ml.
Gr.2: Duftekstrakt Essensielle oljer. Gr.1: Tilnærmet duftfrie hudoljer/baseoljer.